Thuiswerken. Steeds meer mensen werken vanuit huis. Het belang van een goede ergonomisch verantwoorde werkplek wordt vaak onderschat.

Wij kunnen u helpen met het uitzoeken van de juiste producten voor thuiswerkplekken. Om het u makkelijk te maken hebben we 3 pakketten voor u samengesteld.

Komt u er niet uit? Of zoekt u toch een andere oplossing? Neem dan contact met ons op!

10 productiviteittips voor thuiswerkers.

Thuiswerken is de laatste jaren steeds populairder geworden. Onder de huidige omstandigheden neemt het aantal thuiswerkers alleen maar toe.

Werken vanuit huis kent echter wel enige uitdagingen. Op kantoor kunt u zich gemakkelijker even terugtrekken in een lege kamer of kantoor. Thuis bent u vaak gebonden aan die ene werkplek die u daarvoor gekozen hebt. Om dus comfortabel thuis te kunnen werken en minstens zo productief te zijn als op kantoor, zult u een aantal randvoorwaarden goed moeten invullen.

Of u nu structureel thuis werkt of slechts eens in de zoveel tijd, een mensgerichte thuiswerplek is een voorwaarde om structureel gezond en comfortabel beeldschermwerk te kunnen verrichten. Wij helpen u graag met een aantal tips om thuis comfortabel en productief te kunnen werken.

1. Begin en eindig je dag op een vaste tijd

Wanneer u voor uzelf een vast patroon aanhoudt wanneer u begint en stopt met werken, dan krijgt u veel meer gedaan in die uren. Wanneer u op kantoor werkt, dan respecteren uw gezin en uw vrienden dat u aan het werk bent. Ze zullen dan niet zo gauw storen. Zodra u thuis werkt staan ze ineens voor de deur of verwachten ze dat u bijvoorbeeld een boodschap doet omdat u toch thuis aan het werk bent. Wees er daarom van bewust hoeveel tijd op een dag kan weglekken aan dergelijke zaken. Het is belangrijk om grenzen te stellen wanneer dat nodig is. U kunt mensen alleen vragen om uw tijd te respecteren als u uw tijd zelf respecteert en bewaakt.

2. Zorg voor een eigen werkplek

Kies een kamer in uw huis om te werken en maak daar uw eigen werkplek. Leer uw gezinsleden dat u- wanneer u op deze plek zit- liever niet gestoord wilt worden. werken op de bank of een gammele keukentafel is slecht voor uw lichaam en zorgt er voor dat u moeite krijgt met concentreren. Weet u niet hoe u uw werkplek goed moet inrichten? Bekijk tip 3 of neem contact met ons op, wij helpen u hier graag bij!

3. Het belang van mentaal en fysiek bewegen

Uw werkgever hecht veel waarde aan gezonde, maar zeker ook productieve medewerkers die op een duurzame manier hun werk verrichten en zo hun prestaties structureel verbeteren. Voldoende mentale en fysieke beweging draagt aantoonbaar bij aan deze duurzame prestatieverbetering, maar ook de kijkhoogte van uw computerschermen! Het hebben van een goede monitorarm welke ingesteld wordt op de juiste hoogte zorgt dan ook voor geconcentreerd beelschermwerk. Kunnen wij u hiermee helpen? Neem contact met onze ergonomische specialisten op voor het juiste advies!

4. Werk met behulp van de juiste ergonomische accessoires

Een ergonomische stoel en zit-sta bureau bieden u het juiste comfort en mogelijkheid om af te wisselen tussen staan en zitten. Regelmatig mentaal en fysiek bewegen (ook als u geen zit-sta bureau hebt) tijdens beeldschermwerk zijn voorwaarden om uw werkdag energiek af te sluiten.

Daarnaast zijn de volgende accessoires essentieel voor een goede thuiswerkplek:

  • Elektrificatie welke veilig is op uw bureau en zodat u niet overal snoeren over de grond heeft waar u of uw gezinsleden over kunnen struikelen.
  • Verlichting zodat u minder snel ‘vierkante ogen’ krijgt.
  • CPU houders zodat u een opgeruimde werkplek creëert en rust in uw hoofd tijdens het werk.

5. Vermijd afleiding

Werken vereist meestal een goede concentratie. Of u nu thuis werkt of op kantoor. Zorg dat potentiële bronnen van afleiding u niet uit die concentratie halen.

Let er onder andere op dat u:

  • Uw smartphone weg legt tijdens de werkzaamheden;
  • Emailmeldingen op uw smartphone, tablet, laptop of desktop helemaal uitzet voor minimale afleiding;
  • Een rustige werkomgeving creëert. Liever geen muziek of heel zachtjes op de achtergrond;
  • De Pomodoro techniek wordt gebruikt om uw time-management op orde te krijgen;
  • U fris en uitgeslapen bent wanneer u aan uw werkzaamheden begint;
  • U nieuwsflitsen een tijdje uitzet of negeert.

6. Maak dagelijks een lijstje van de dingen die je moet doen

Begin de dag met een lijstje te maken van wat u die dag wilt gaan doen. Nog beter is het om de methode Getting Things Done toe te passen en daarmee te zorgen dat uw to-do list dagelijks actueel is. Als u niet zeker bent van wat u op een dag moet doen, dan wordt het heel verleidelijk om maar helemaal niks te doen. Bepaal in elk geval de grotere klussen die u op een dag voor elkaar wilt krijgen. De kleinere taken kunnen dan gedaan worden als de tijd het toestaat.

7. Beperk de hoeveelheid tijd die je aan een bepaalde klus besteedt

Mensen zijn tegenwoordig snel afgeleid, zeker wanneer u een klus hebt met een behoorlijke uitdaging of juist wanneer die een beetje saai is om te doen. Als u uzelf betrapt op dagdromen, dwingt u zichzelf dan bijvoorbeeld om in blokken van 10 of 15 minuten aan die klus te werken of gebruik de Pomodoro techniek. Het feit dat u ergens een eindpunt inbouwt kan voor nieuwe energie zorgen. In het uiterste geval stopt u met dagdromen en gaat u met een andere klus verder. U kunt altijd terug naar de klus waar u mee bezig was als u zich later wat beter voelt.

8. Neem voldoende herstelmomenten

Het feit dat u thuis werkt betekent niet dat u geen pit stops moet nemen. Maak even een wandeling, pak een kop koffie, kijk even het nieuws of neem rustig de tijd voor de lunch. Het belang van pit stops is dat u uw hoofd even leeg kunt maken. En als arbeidsdeskundige dienen we nog op te merken dat de hele dag voor een scherm zitten niet zo heel erg goed voor uw gezondheid is. Zeker niet als uw werkplek niet optimaal is.
Advies: neem elk uur 5 tot 10 minuten pauze. Blijf niet op uw werkplek. Kleine pauzes zijn beter voor u dan een beperkt aantal langere pauzes. Wanneer u de Pomodoro techniek gebruikt, komen die pauzes vanzelf langs.

9. Houd werk en privé gescheiden

Het is essentieel dat u uw werk en privé goed gescheiden houdt. Wanneer u op uw werkplek bent, realiseert u zich dan dat u daar bent om te werken. Het zal helpen om niet langer te denken “ik werk thuis”, maar in plaats daarvan “ik ben aan het werk”. Als u ook via de vaste lijn bereikbaar moet zijn, vraag uw werkgever dan om een apart telefoonnummer.

10. Zorg voor een goed ingeregelde ruimte

Een temperatuur geregelde ruimte met voldoende (dag)licht, ventilatie en mogelijkheid om geconcentreerd te kunnen werken zijn fundamenteel voor uw mensgerichte werkplek.

Heeft u nog vragen?

Neem dan vrijblijvend contact met ons op zodat we kunnen bespreken hoe we u kunnen helpen.